Història del Servei


La creació de la Mancomunitat

A principis de la dècada dels setanta, quan es van començar a construir algunes de les grans infraestructures turístiques, com la marina residencial d’Empuriabrava, es va veure que els mosquits serien un fre al desenvolupament d’aquest sector i aleshores es va optar per llogar unes empreses que feien aplicacions aèries per controlar-los. L‘impacte ambiental d’aquestes aplicacions va ser molt alt, els insecticides aplicats tenien toxicitats força elevades, les dosificacions no estaven controlades,  i fins i tot, hi va haver alguns casos de mort d’animals domèstics, com per exemple gallines.

Això va succeir en el període de 1973 fins al 1976.
La població estava molt preocupada per aquests efectes tant mortífers, i veient que les aplicacions es feien en els moments en que les picades dels mosquits ja eren insuportables i que ja havien foragitat als visitants, es va creure convenient cercar un mètode més respectuós i durador.

Va ser aleshores que per iniciativa de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, l’any 1977 es van iniciar en el seu terme municipal les primeres aplicacions amb el mètode antilarvari. Això vol dir, cercar el lloc de cria de les larves (aquàtiques) i actuar mitjançant l’aplicació d’ingredients actius el màxim de respectuosos possibles. Aquestes tècniques van ser aplicades amb l’ajut i col·laboració de L’EID de França (Entente Interdepartamentale pour la Demoustication du littoral Mediterranéen). Tècnics de l’ajuntament de Castelló d’Empúries es van traslladar per ser formats a Montpeller (1977 i 1979). En aquells primers moments ja es va veure que actuar únicament dins del terme municipal de Castelló d’Empúries era absolutament insuficient, i que els mosquits, que no coneixen els límits administratius humans, es traslladaven d’un poble a l’altre.

L'any 1979 la Diputació de Girona va donar suport a les demandes de l’ajuntament de Castelló d’Empúries, i va convocar a sis ajuntaments del litoral: Roses, Sant Pere Pescador, l’Armentera, l’Escala, Torroella de Montgrí i Pals, amb la finalitat de donar suport a la creació de la Mancomunitat.
L’any 1982 va començar a caminar el Servei de Control de Mosquits, amb el suport de la Diputació i amb les infraestructures i personal amb el que es va dotar: quatre tècnics aplicadors, quatre tècnics prospectors i un cap, dos vehicles d’aplicació i cinc pel transport individual del personal.
Finalment el 1987 els ajuntaments que inicialment varen formar el Servei, van constituir la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter: Castelló d’Empúries, l’Armentera, l’Escala, Pals, Roses, Sant Pere Pescador i Torroella de Montgrí. Posteriorment es van adherir: Begur, Bellcaire d’Empordà, Castell-Platja d’Aro, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Figueres, Gualta, Palau-sator, Palau-saverderaPeralada, Calonge i Avinyonet de Puigventós. Ullà i Vilajuïga van estar adherits durant uns anys.


Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter
Castelló d'Empúries (Alt Empordà) - Plaça del Bruel, 1 - 17486 Empuriabrava
972.45.12.31 - 699.99.11.02
info@serveicontrolmosquits.org