Control de simúlids del riu Ter


 

Biologia
Els simúlids són unes petites mosques (de 2 a 5 mm), de color generalment fosc i que es diferencien dels mosquits per tenir el cos més rabassut i les potes molt més curtes.
Els simúlids es poden trobar en nombre abundant en els arbusts i els arbres situats a prop de cursos d'aigua corrent i al capvespre poden formar eixams de molts individus. Les seves larves són aquàtiques i viuen fixades sobre pedres i vegetació en llocs on l'aigua corri.
Els simúlids s'alimenten dels sucs dels vegetals, però les femelles de moltes espècies poden picar a les persones i als animals, igual que els mosquits, per xuclar la sang. La picada és dolorosa i sovint produeix una forta irritació i inflamació que pot necessitar atenció mèdica.


Mesures preventives
Arran de les molèsties ocasionades per la proliferació de simúlids a principis i finals de l'estiu de l'any 2003 en diverses poblacions de la vora del Ter (Girona, Celrà, Bordils, etc.) el Consell Comarcal del Gironès i l'Ajuntament de Girona amb la col·laboració dels
departaments de Medi Ambient, Agricultura, Ramaderia i Pesca i Salut de la Generalitat de Catalunya decidiren emprendre una sèrie d'actuacions per aconseguir disminuir la població de simúlids.
Per aquest motiu, el Servei de Control de Mosquits va fer un estudi de la densitat de la població de simúlids en el riu Ter en el seu pas per la comarca del Gironès i en alguns dels seus afluents com el Terri i va proposar les mesures per reduir-ne la població.

El control
Durant la primavera de l'any 2004 s'iniciaren els primers tractaments contra les larves de simúlids en diversos trams del riu Ter, el riu Terri i la riera Xunclà. Aquests tractaments estan basats a llençar a l'aigua un brou amb una concentració determinada de BTI (Bacillus thuringiensis israeliensis) un microbi que solament ataca algunes larves de dípters aquàtics com les dels simúlids i les dels mosquits i és innocu per a la resta de la fauna aquàtica i les persones.
Els treballs de control dels simúlids del riu Ter es basen en una monitoratge setmanal de la població larvària, amb els quals s'obté una informació bàsica i primordial per portar a terme correctament aquesta tasca. La informació que recollim de camp ens permet saber la densitat larvària, l’edat de la població i algun altre paràmetre com la temperatura, terbolesa, etc. que ens donaran informació essencial per a la correcta aplicació del producte biològic. Totes aquestes dades, junt amb d’altres que es prenen cada setmana, són les que ens ajuden a prendre les decisions de quan, com i a on s’han de fer les aplicacions, garantint un alt grau d'eficiència i eficàcia i una racionalització dels recursos.


Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter
Castelló d'Empúries (Alt Empordà) - Plaça del Bruel, 1 - 17486 Empuriabrava
972.45.12.31 - 699.99.11.02
info@serveicontrolmosquits.org