Creixements desiguals


IMG_20190823_094720jpg
Foto 1: Variacions en el tamany de dos exemplars d'Aedes albopictus. Imatge: SCM.

Els que sou una mica observadors us haureu fixat que hi ha exemplars de mosquit tigre que són extraordinàriament petits i potser us heu preguntat: per què passa això?  

Les larves dels mosquits tigre es desenvolupen en llocs relativament petits, volums d’aigua de pocs centímetres cúbics, que poden tenir pocs nutrients i el que és més important, es poden eixugar molt rapidament. Possiblement aquestes siguin les causes per les quals apareguin exemplars de dimensions molt per sota de l’estandard d’aquesta espècie, degut a aquesta manca de nutrients i acceleració del procés de creixement.

Aquest fet l’hem trobat en altres espècies del mateix gènere i que són autòctones de casa nostra. Per exemple ho hem observat en l’Aedes caspius, espècie típica de zones d'aiguamolls salats o salobres que s'inunden intermitentment, el qual, a vegades accelera el seu creixement quan el seu hàbitat larvari s’asseca.

IMG_20190823_094615jpg
Foto 2: Els mateixos exemplars de mosquit tigre de la foto 1, ara amb un de mosquit comú (Culex pipiens) i una Culiseta annulata, un dels mosquits més grans de casa nostra i que s'han desenvolupat en aigües permaments. Imatge: SCM.