Butlletí 01_2023. Gener-febrer. Els mosquits de l'hivern i els estornells

ÀMBIT NATURAL

Ochlerotatus detritus
: Com resulta habitual en aquesta espècie, hi ha hagut activitat larvària continuada durant tot l’hivern a les maresmes salobroses, fet que ha propiciat efectuar tractament de control larvari en un total de 40 hectàrees; menys de les previstes (fins al moment) per la continuada sequera i falta de llevantades del moment. La inundació dels principals claps larvaris ha tingut un origen artificial, a partir de la comporta mecànica situada a la Massona/Sirvent, gestionada pel parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Els primers adults emergents s'han detectat el 20/02 (foto adjunta).

Imagen1png

ÀMBIT URBÀ

Mosquit comú Culex pipiens
: Baixa activitat als claps larvaris usuals tant del medi natural com urbà, tot i que existeix una certa presència de femelles adultes (a partir de captures en trampes del SCM).

Mosquit tigre Aedes albopictus: Una tardor passada que va resultar ser càlida i plujosa, ha propiciat eclosions larvàries tardanes que semblen mantenint-se durant l'hivern. No es detecta activitat adulta ni d'oviposició (a partir de trampes del SCM).

Estornell comú Sturnus vulgaris: Durant els primers dos mesos de l'any, la gran concentració d'estornells de la comarca ha continuat tenint com a dormidor principal les diferents pinedes dins del municipi de l'Escala, on s'han efectuat actuacions de foragitament en diferents punts de manera sistemàtica entre gener i febrer. A mitjans d'aquest últim mes, el grup s'ha començat a disgregar, coincidint amb l'inici dels moviments de retorn cap a les localitats de nidificació europeus. Els estornells restants, els residents i nidificants a la comarca, també es disgreguen a poc a poc per l'inici de l'època de nidificació de l'espècie.